Sami Reivinen Vuoden Muotokuvaaja 2014

Sami Reivinen Vuoden Muotokuvaaja 2014
Valokuvaamo Klikiin tuplapotti kisassa

Tamperelainen valokuvaaja Sami Reivinen kirkasti viimevuotisen kolmossijansa nyt voitoksi, kun hän voitti Vuoden Muotokuvaajan tittelin Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n Vuosikilpailussa. Kisa käytiin 1.-2.3.2014, mutta voittaja paljastettiin 7.3.2014 Kuva&Kamera -messujen ammattilaisaamupäivässä. Kokonaiskilpailun muille palkintosijoille nousivat Peero Lakanen Tampereelta ja Emmi Virtanen Jyväskylästä.

Kilpailu oli varsinainen jättipotti Valokuvaamo Klikille, sillä kisan voittanut Sami Reivinen ja toiseksi sijoittunut Peero Lakanen ovat yhtiökumppaneita yrityksessä ja yhdessä he nappasivat yhteensä 8 sarjapalkintosijoitusta kilpailussa kokonaiskilpailun voiton ja toisen sijan lisäksi.

Vuosikilpailun palkinnot jakautuivat tänäkin vuonna laajasti eli useat valokuvaajat pääsivät nauttimaan kilpailumenestyksestä. Tuomaristo kehui kilpailukuvissa löytyvän hallittua valonkäyttöä ja hyvää henkilöohjausta yhdistettynä kiinnostaviin rajauksiin.
Tuomareista Mikko Säteri on työnsä puolesta laajasti tekemisissä koko valokuvakentän kanssa ja hän kommentoikin seuraavasti: ”Ammattivalokuvaajat eivät ota kuvia, he tekevät niitä, se näkyy entistä paremmin tämänvuotisissa kilpailutöissä. Tämän päivän trendiä on näkyä ja olla esillä monessa eri medioissa. Minkälaisen kuvan haluat antaa itsestäsi, merkitsee entistä enemmän, valitsetko siihen kännykkäraapaisun vai ammattikuvaajan tekemän harkitun työn. Kilpailun lopputulos antaa siihen selvän ratkaisun.” Kisan viimevuotinen voittaja, nyt tuomaristossa istunut Antti Karppinen puolestaan sanoi seuraavasti: ”Ensikertalaisena kuvien toisella puolella juryhommissa kokemus oli todella antoisa, mutta yllättävän raskas. Kuvien joukosta nousi kyllä heti suosikit esiin, joiden puolesta kyllä taisteli, että pääsisivät palkintosijoituksille. Yksi mieleenpainuvimmista kuvista oli juuri Sami Reivisen Harry Potter -henkinen lapsikuva.”

Kilpailun tavoitteena on arvioida muotokuvaajien ammattitaitoa, mutta myös tehdä heidän työtään tunnetuksi alan ulkopuolella. Vuosikilpailu on lisäksi koulutustapahtuma järjestön jäsenille, sillä kilpailussa he voivat vertailla omaa tuotantoaan muiden jäsenten kanssa. Kisaan osallistui tänä vuonna 36 kuvaajaa yhteensä 163 kuvalla. Vuoden Muotokuvaaja on valittu jo yli 30 vuoden ajan.

Vuosikilpailu sisälsi seitsemän sarjaa: muotokuvat, ryhmäkuvat, lapsikuvat, hääkuvat, valmistujaiskuvat, lemmikkieläinkuvat sekä haastajasarjan, joka oli avoin vain järjestön koejäsenille. Haastajasarjan voitti Seppo Kolehmainen Limingalta.

Voittajaksi eli Vuoden Muotokuvaajaksi selviytyy kuvaaja, jonka viiden kuvan kokonaisuus saa eniten keskiarvollisia pisteitä laadukkuudellaan ja yhtenäisyydellään. Tämä huipputaidonnäyte edellyttää myös, että kuvat ovat kilpailleet kolmessa edellä mainituista sarjoista. Sami Reivisen kokonaissarjan kuvista 4 sijoittui palkinnoille myös omassa sarjassaan: hän voitti lapsikuvasarjan, tuli toiselle sijalle muotokuvasarjassa ja saavutti samaisessa sarjassa myös kaksi kunniamainintaa. Lisäksi viiden kuvan sarjasta ulkopuolinen ’Valkoinen’ voitti kilpailun valmistujaiskuvasarjan.

Vuosikilpailun päätuomarina toimi Kimmo Torkkeli (Vuoden Muotokuvaaja 1990, SVLM) ja muut tuomariston jäsenet olivat Liisa Karling (SAVM), Antti Karppinen (Vuoden Muotokuvaaja 2013), Mikaela Löfroth (Vuoden Muotokuvaaja 2011) sekä Mikko Säteri, Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoton toiminnanjohtaja.


Viimeisimmät artikkelit