Syksyn arviointilaisuudesta Suomeen kaksi uutta QEP:tä ja yksi MQEP

Suomalaisvalokuvaajille jälleen kansainvälistä menestystä
– eurooppalaisen valokuvaajajärjestön arvonimiä Kuopiooon, Tampereelle ja Poriin

Eurooppalaisten ammattivalokuvaajien järjestö FEP (Federation of European Photographers) on myöntänyt QEP-arvonimen (Qualified European Photographer) jälleen kahdelle uudelle suomalaiselle ammattivalokuvaajalle, Mika Hiltuselle Tampereelta sekä Johanna Sjövallille Porista. Viikonlopun arviontitilaisuus toi Suomeen myös kolmannen uuden korkeimman MQEP-arvonimen (Master Qualified European Photographer), kuopiolaiselle Tiina Haringille.

Kuvien raadinta tapahtui Amsterdamissa, Alankomaissa 19.-20.11.2016. QEP-arvonimeä haki tällä kertaa 46 kuvaajaa ja niitä myönnettiin yhteensä 24 kuvaajalle. Kaiken kaikkiaan koko Euroopassa on noin 500 QEP-valokuvaajaa. MQEP:tä haki 14 kuvaajaa, joista 4 saavutti tämän erittäin arvostetun arvonimen.

Pohjoismaista Suomella on tällä hetkellä eniten QEP-arvonimeen oikeutettuja ammattivalokuvaajia, uudet QEP:t mukaan luettuna yhteensä 18 arvonimeä 17 kuvaajalla, MQEP:tä puolestaan 3 kolmella eri kuvaajalla. Suomea FEP:ssa edustaa Suomen Ammattivalokuvaajat ry, joka on maamme vanhin ammattivalokuvaajien järjestö. Kansallisen järjestön jäsenyys onkin edellytys M/QEP-arvonimen hakuun.

QEP-arvonimen saaminen edellyttää valokuvaajalta pitkäjänteistä ja vaativaa työskentelyä sekä monipuolista kouluttautumista alalle. Arvoa haetaan nimettömänä 12:sta kuvan sarjalla, jonka tulee ilmentää hakijan kuvaustekniikan hallintaa sekä omaa persoonallistua näkemystä ja tyyliä valokuvaajana. Hakemukset arvioi viisihenkinen arvovaltainen kansainvälinen tuomaristo, jonka päätuomarina toimii arvostettu englantilainen valokuvaaja Jim Lowe.

MQEP eroaa QEP:sta siinä, että kuvasarjan tulee olla vieläkin korkealaatuisempi ja siinä tulee olla 20 kuvaa, lisäksi MQEP-tuomaristoon kuuluu seitsemän tuomaria.

Uudet arvonimien haltijat edustavat hienoa katsausta suomalaiseen valokuvaosaamiseen;
-Mika Hiltusen QEP-sarjan persoonallisissa muotokuvissa esiintyi harvoin kuvattu ihmisryhmä, vanhukset
-Johanna Sjövallin QEP-sarjan upeissa kuvissa esiintyvät uljaat hevoset. Kuluva vuosi on muutenkin ollut Sjövallille erittäin menestyksekäs, sillä hänet valittiin alkuvuodesta Vuoden Muotokuvaajaksi
-Tiina Haringin visuaalisesti näyttävässä MQEP-sarjassa muotokuvaa on viety jo reippaasti taidekuvan suuntaan, ne tarjoavat silmänruokaa useampaankin katselukertaan.

Tiina Haring http://aliascreative.fi/
Johanna Sjövall http://johannasjovall.fi/
Mika Hiltunen http://www.studiorexicon.com/


Viimeisimmät artikkelit