Menestys, onko se kaikille mahdollinen?

Menestys, onko se kaikille mahdollinen?

Milloin olet viimeksi miettinyt minne olet menossa? Minne urasi valokuvaajana tai ihmisenä on sinua viemässä?

Ilman maalia on turha uneksia menestyksestä. Uskon, ettei se ole juuri koskaan onnen kantamoinen vaan pitkäjänteisen ja määrätietoisen työn tulos. Uskon vähintään siihen, että onnen kantamoisen odottaminen on hurjasti pidempi ja kivikkoisempi polku kuin vaikuttamalla menestymiseen itse. Aluksi täytyy tehdä päätös menestymisestä. Siitä se siis alkaa. Seuraavaksi kohtaat tunnemyrskyn ja kriisinkin siitä, miten muut ovat parempia, miten kukaan ei osta tämän kokoisessa kaupungissa tai että hyvähän se jonkun toisen on kun on niin iso studio tms. niin isossa kaupungissa tai varsinkin Helsingissä! Jos päästäisiin tästä vaiheesta yli jotenkin. Jos yhdessä päätettäisiin, että sinulle ja minulle kaikki on mahdollista. Siis kaikki se, joka motivoi meitä riittävästi.

Jos sinulla ei ole itseluottamusta, löydät aina tavan hävitä. Sen löytäminen ei ole helppoa eikä se tule heti, se on toisinaan pitkäkin prosessi. Se on kuitenkin niin palkitseva matka, että suosittelen sitä ihan jokaiselle. Itseluottamuksen löytäminen lähtee oman pään sisäisen äänen irroittamisesta erilliseksi kommenttiraidaksi ja sen vaimentamista tarvittaessa. Tunnista aluksi millaiseen sävyyn puhut itsellesi. Oletko tuomitseva vai kannustava, oletko innostava vai lannistava? Tule samalla tietoiseksi siitä, että jokainen hetki tai teko joko auttaa tai vahingoittaa itseluottamustasi. Mieti sitten miten käytät tätä tietoa hyväksesi. Itseluottamuksen nostaminen ei luonnollisesti nouse yhdestä kymppiin kerralla, mutta ykkösestä kakkoseen se nousee hujauksessa! Tämäkin matka, prosessi, tehdään askel askeleelta. Mitä sellaista voisit tehdä juuri tänään, joka kohottaisi itseluottamustasi?

Nyt kun päätös menestyksestä on tehty ja itseluottamus kipuamassa, on syytä tehdä aikataulu. Mitä tavoittelet puolen vuoden päästä? Mitä vuoden tai viikon päästä? Mitä konkreettisempi olet, sitä todennäköisemmin pääset tavoitteeseesi. Jos olet taivaanrannan maalari tai tavoitteesi ovat muuten leijuvia, saa varmasti leijuvia tuloksia. Kirjoita tavoitteesi ylös.

Kirjaa sitten vielä ylös kymmenen syytä miksi haluat kehittyä tai menestyä. On erityisen tärkeää selvittää, miksi tekee asioita tai mistä syystä menee aamulla töihin. Syyt tulevat aina ennen tuloksia. Kirjoita sitten ylös vielä kymmenen syytä, jotka saavat sinut syttymään ihan jokainen päivä. Ne syyt, jotka todella saavat sinut tekemään sitä työtä, jota teet tai saa sinut heräämään onnelliseen aamuun. Tiivistä syyt viiteen tärkeimpään ja laita ne esille näkyvälle paikalle.

Testasin tätä henkilökohtaisesti ja päätin viime vuoden vaihteessa, että vuonna 2018 minulla on lupa menestyä. Kun epäröin, vaimensin tuon kommenttiraitani ja totesin, että kaikki on myös minulle mahdollista, jos haluan sitä riittävästi. En siis tehnyt tai tavoitellut mitään sellaista mihin en ollut riittävän motivoitunut. Tuloksena tästä vuodesta (jo tähän mennessä) olen mm. saanut yritykseni noususuhdanteiseksi, olen toiminut asiantuntijana lukuisissa tilaisuuksissa ja minut oli nostettu finalistien joukkoon Nuori Menestyjä -kilpailussa (Pohjois-Suomi). Olen tehnyt liiketoiminnastani itselleni mieleistä ja kannattavaa. Teen unelmieni työtä ja minulla on lupa menestyä!

Oletko koskaan miettinyt, että olet noin viiden lähimmän ihmisen summa, joiden kanssa vietät eniten aikaasi? Tämä verkostoitumisen laki on pelottavan totta ja sitäkin voi käyttää hyväkseen (tai tuhokseen) menestyksen polulla. Jos vietät aikaasi viiden urheilullisen ihmisen kanssa, olet varmasti kuudes tai jos vaikkapa haluat kehittyä valokuvaajana, sinun kannattaa hengailla viiden loistavan valokuvaajan kanssa (ja olet varmasti kuudes). Sama asia pätee toisinkin päin. Jos hengailet viiden epätyytyväisen narisijan kanssa tai vietät aikaasi vaikkapa viiden alkoholistin kanssa, olet varmasti kuudes. Yhteisön voima on huikea. Parhaimmillaan se luo innostusta, inspiraatiota ja onnen hetkiä. Valitse oikein ja ryhdy tarvittaessa karsinnan toimiin heti!

Ensimmäinen tällainen ympäröivien ihmisten vaikutukselle altistava positiivinen tilaisuus voisi ollakin SAV:n syyspäivillä Hämeenlinnassa. Yhdessä olemme myös enemmän ja saamme aikaan isoja asioita! Ole vaikuttamassa siihen, että saamme jatkossakin järjestettyä inspiroivia puhujia ja workshoppeja ympäri maailmaa.

Nähdään huikeissa puitteissa Hämeenlinnassa!

Tiina

Tiina Haring
Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n puheenjohtaja


Viimeisimmät artikkelit