Elokuun kuvaaja 2018

Hyvinkäällä Kuvitelmia 10-vuotta

Kuvitelmia – niiden luominen on työtäni, muodossa tai toisessa. Valokuvat ja visuaalinen viestintä, mielikuvituksen leikki ja mielikuvat. Tai oikeastaan paljon enemmän kuin työtä: elämäntapa, jonka minä valitsin ja joka valitsi minut. Kamera kulki mukanani jo pikkutyttönä, mutta ehdin hankkia jo toisen ammatinkin, sosiaalikasvattajaksi. Kansalaisopiston valokuvauskurssilla kipinä syttyi isommaksi liekiksi. Sieltä tie vei ensin Tampereelle Visuaaliviestinnän Instituuttiin, jossa suoritin oppisopimuskoulutuksella kuvallisen viestinnän perustutkinnon 2006 ja hieman myöhemmin valokuvaajan ammattitutkinnon. Vuonna 2008 perustin Kuvitelmia yrityksen. Koulutus ja opinnot ovat minulle tärkeitä. Olen suorittanut työn ohessa painoviestinnän tutkinnon ja vuosittain osallistun Suomen Ammattivalokuvaajien tai alan järjestämille kursseille. Voimauttavan valokuvauksen ammattiopinnot saan päätökseen helmikuussa 2019.

Totta ja tarua

Kuvittelemalla luon illuusioita ja tähtään totuuteen. Ristiriita sulaa sopuun käytännön työssä: fantasian ja digitaalisen taiteen elementit kuvissani eivät tee niistä yhtään vähemmän tosia, sillä kaikki perustuu aina kuvattavan persoonallisuuteen. Sen tavoittaminen on tärkeintä, koska ketään ei ole toista samanlaista. Kuvankäsittelyllä voi vahvistaa kuvan viestiä, syventää kuvan merkityksiä, mutta yhtä hyvin olennaisen voi vangita perinteiseen kuvaan. Yhteys kuvattavaan ratkaisee. Se syntyy tutkimalla, pyrkimällä ymmärtämään. Kiireetön ja luottamuksellinen ilmapiiri ovat edellytyksiä kohteen tavoittamiselle: oikea hetki vaatii ympärilleen vapaata tilaa. Kun kuvaan ihmisiä, iloitsen siitä, että saan tallentaa palasen ainutkertaista elämänhistoriaa. Kohteensa näköinen muotokuva kertoo ainakin tuhannen sanan tarinan ja on korvaamaton muisto jälkipolville. Näkemyksiäni toteutan myös valokuvanäyttelyissä, joista viimeisin, Juuret, yhteisnäyttely Tiia Orivuoren kanssa oli esillä Hyvinkään Promenadigalleriassa vuonna 2016.

Kuvitettuja toiveita

Asiakkaiden kanssa työskennellessä kaiken a ja o ovat tietysti heidän toiveensa. Haluan ihmisten pitävän töistäni, täyttää heidän odotuksensa, oli sitten tavoitteena muotokuva tai markkinointimateriaali. Yhdessä suunnittelemalla pääsee hyvään alkuun. Asiakkaitani – yrityksiä, yhteisöjä ja yksityishenkilöitä – kohtaan niin arjessa kuin juhlassa. Lisämaustetta vaihtelevaan työhöni antavat toisiinsa limittyvät roolini valokuvaajana ja graafisena suunnittelijana. Saan kuvitella monella saralla.

Hanna Tarkiainen
www.kuvitelmia.fi
www.facebook.com/Kuvitelmia
@kuvitelmia