Qualified European Photographer – QEP

Master Qualifid European Photographer – MQEP

 

Suomen Ammattivalokuvaajat ry kuuluu ainoana suomalaisena valokuva-alan järjestönä FEP:iin (Federation of European Photograpghers). FEP myöntää QEP- ja MQEP-arvonimiä, jotka ovat  osoitus korkeasta ammattitaidosta. QEP  ja MQEP täydentävät kansallisten järjestöjen omia arvonimiä, mutta ei korvaa niitä.

QEP-arvonimeä voi hakea usealta eri valokuvauksen erikoistumisalueelta kuten esim. hää-, muoto-, reportaasi-, arkkitehtuuri- mainos- ja kuvituskuvauksesta.
Suomeen arvonimiä on tähän mennessä myönnetty 14 kappaletta, heistä 11 on edelleen Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n aktiivisesti toimivia jäseniä. QEP-arvonimiä on myönnetty 24 Euroopan maahan.

FEP:n myöntämä QEP-arvonimen saaminen edellyttää valokuvaajalta pitkäjänteistä ja vaativaa työskentelyä sekä monipuolista kouluttautumista alalle. Arvoa haetaan nimettömänä 12:sta kuvan sarjalla, jonka tulee ilmentää hakijan kuvaustekniikan hallintaa sekä omaa persoonallista näkemystä ja tyyliä valokuvaajana. Hakemukset arvioi arvovaltainen viisihenkinen kansainvälinen tuomaristo.

MQEP eroaa aiemmasta siinä, että MQEP:ssa ei ole erillistä kategoriaa tai erikoistumisaluetta kuten QEP:ssä, kuvasarjassa tulee olla 20 kuvaa ja sitä arvioi yhteensä 7 tuomaria. Euroopassa on tällä hetkellä vain hiukan yli 60 MQEP-kuvaajaa, Suomeen saatiin ensimmäinen MQEP kesällä 2015.

Vuonna 1999 toimintansa aloittanut FEP käsittää tällä hetkellä 30 jäsenvaltiota ja edustaa sitä kautta noin 50 000 ammattivalokuvaajaa. Se on eurooppalaisten ammattivalokuvaajajärjestöjen ja -liittojen muodostama edunvalvontajärjestö, joka järjestää julkisia QEP- ja MQEP (Master QEP) –arvonimien jurytystilaisuuksia kahdesti vuodessa sekä muita näyttely- ja koulutustapahtumia. Suomea FEP:ssa edustaa Suomen Ammattivalokuvaajat ry, joka on maamme vanhin ammattivalokuvaajien yhdistys.

www.europeanphotographers.eu

Ajankohtaista