Vuoden Muotokuvaaja

Vuosikilpailun tavoite on muotokuvakentän yleisen ammatillisen tason ja arvostuksen nostaminen. Tavoitteeseen pyritään mm. arvostelutilaisuudessa, jossa mitataan jäsenten ammattitaitoa ja tarjotaan jäsenistölle koulutusta antamalla rakentavaa palautetta kilpailuun lähetetyistä kuvista.
Vuosikilpailun voittaja julistetaan Vuoden Muotokuvaajaksi. Arvonimi tuo julkisuutta sekä valitulle muotokuvaajalle että ammattikunnalle.

Emmi Virtanen Vuoden Muotokuvaaja 2018

Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n tavoiteltu titteli, Vuoden Muotokuvaaja, paljastettiin yleisölle Finnish Photo Awards -tilaisuudessa perjantaina 23.3.2018 Kilta-salissa Helsingissä. Vuoden Muotokuvaajaksi selviytyy kuvaaja, jonka viiden kuvan kokonaisuus saa eniten pisteitä laadukkuudellaan ja yhtenäisyydellään. Tämä huipputaidonnäyte edellyttää myös, että kuvat edustavat vähintään kolmea seitsemästä eri kilpailusarjasta, sarjakisan voittaja saa kantaa titteliä Vuoden Muotokuvaaja.

Vuoden 2018 Muotokuvaajaksi valittiin Emmi Virtanen Jyväskylästä. Virtanen oli ollut kisan kärkipaikoilla jo useana vuonna ja tällä kertaa voitto tuli lopulta selvästi. Kilpailun kärkikolmikko koostui kokonaan naiskuvaajista, sillä toiselle sijoittui Irina Kolomijets Tampereelta ja kolmannelle sijalle Tampereella asuva, mutta Lempäälässä työskentelevä Mitja Kortepuro.

Emmi Virtanen on Jyväskylässä toimiva valokuvaaja-yrittäjä. Hän tuli alalle vasta vuonna 2011, ensin toisen palvelukseen ja sen jälkeen oman yrityksensä puikkoihin, mutta on jo ehtinyt saavuttaa ammattillisella urallaan useita palkintoja. Tässäkin kisassa Emmi voitti sekä muotokuva-, ryhmäkuva- ja lapsikuvasarjat sekä toiset palkinnot ryhmäkuva- ja vapaa ilmaisu sarjoissa.

Päätuomari Mikaela Holmbergin mukaan tämän vuoden kilpailun esikarsinta oli tiukka. Jatkoon pääsi vähemmän kuvia, mutta jatkoon päässeitten laatu oli tasaväkisen vahvaa. Tuomaristo oli päätöksissään yksimielinen. Vuoden Muotokuvaajaksi valitun Emmi Virtasen sarja oli selkeästi mietitty kokonaisuus, jonka yhteneväisyys ja vahvuus näkyi kuvista ja oli kestävä arvioinnin loppuun saakka.

Kategoriapalkinnot jakautuivat tänä vuonna 14 eri kuvaajan kesken eri puolille Suomea. Ammattikuvaajien asiakkaiden näkökulmasta korkeatasoiset kuvaajat eivät aiemminkaan ole keskittyneet Etelä-Suomeen vaan laatua tuotetaan kaikkialla maassamme. Kisaan otti osaa tällä kertaa 181 kuvaa ennätys

Kisassa palkitut kuvat näet nettisivustomme galleriassa.

Kilpailun tavoitteena on arvioida muotokuvaajien ammattitaitoa, mutta myös tehdä heidän työtään tunnetuksi alan ulkopuolella. Vuosikilpailu on lisäksi koulutustapahtuma järjestön jäsenille, sillä kilpailussa he voivat vertailla omaa tuotantoaan muiden jäsenten kanssa.

Vuoden Muotokuvaaja on valittu jo yli 30 vuoden ajan. Vuosikilpailu sisälsi seitsemän sarjaa: muotokuvat, ryhmäkuvat, lapsikuvat, hääkuvat, valmistujaiskuvat, lemmikkieläinkuvat, vapaan ilmaisun kuvat sekä erillisenä haastajasarjan, joka oli avoin vain järjestön koejäsenille. Haastajasarjan voitti toista kertaa peräkkäin vuonna Sofia Liukko. Voittajaksi eli Vuoden Muotokuvaajaksi selviytyy kuvaaja, jonka viiden kuvan kokonaisuus saa eniten pisteitä laadukkuudellaan ja yhtenäisyydellään. Tämä huipputaidonnäyte edellyttää myös, että kuvat ovat kilpailleet kolmessa edellä mainituista sarjoista.

Vuosikilpailun päätuomarina toimi Mikaela Holmberg (Vuoden Muotokuvaaja 2011) ja muut tuomariston jäsenet olivat Suvi Roiko, Vuoden Muotokuvaaja 2017, SVLM, VAT, VEAT, QEP Onni Wiljami Kinnunen, Vuoden Muotokuvaaja 2008, VAT, QEP, MQEP Vesa Tyni, Vuoden Muotokuvaaja 2015, VAT, QEP sekä Iiro Rautiainen, yhdistyksen ulkopuolinen tuomariston jäsen.

Gold Bird

Lady Bird

Glowing

Goldie

Glitterist

Ajankohtaista