Vuoden Muotokuvaaja

Vuosikilpailun tavoite on muotokuvakentän yleisen ammatillisen tason ja arvostuksen nostaminen. Tavoitteeseen pyritään mm. arvostelutilaisuudessa, jossa mitataan jäsenten ammattitaitoa ja tarjotaan jäsenistölle koulutusta antamalla rakentavaa palautetta kilpailuun lähetetyistä kuvista.
Vuosikilpailun voittaja julistetaan Vuoden Muotokuvaajaksi. Arvonimi tuo julkisuutta sekä valitulle muotokuvaajalle että ammattikunnalle.

Johanna Sjövall Vuoden Muotokuvaaja 2016

Porilainen  valokuvaaja Johanna Sjövall katkaisi Vuoden Muotokuvaaja  – kisassa miesvalokuvaajien kolme vuotta kestäneen voittoputken, hänet valittiin Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n kevätpäivillä järjestetyssä kilpailussa Vuoden Muotokuvaajaksi. Johanna Sjövallin viidestä kilpailukuvasta hevoskuvat sijoittuivat lemmikkikuvasarjan sijoille 1 ja 2, lisäksi lapsikuva palkittiin niiden sarjassa kunniamaininnalla. 

Kilpilu käytiin 20.-21.2.2016 Tampereella yhdistyksen Kevätpäivien yhteydessä. Kisan muille palkintosijoille nousivat Sirpa Ryyppö Forssasta  ja Emmi.  Johanna Sjövall on myös kevään Kuva & Kamera – messuill akertomassa kuvistaan lauantaina 5.3.2016.

Tuomariston mukaan Johanna Sjövallin oli jo pistesijoitukseltaan ylivoimainen. Kuvat muodostivat parhaan ja ehjimmän sarjan. Kokonaisuus oli mietityin , tasapainoinen ja tasalaatuinen, kuvissa oli valoa ja tarina.

Vuosikilpailun sarjakohtaiset palkinnot jakautuivat tänä vuonna laajasti 23 kuvaajalle eri puolilta Suomea. Ammattikuvaajien asiakkaiden näkökulmasta korkeatasoiset kuvaajat eivät aiemminkaan ole keskittyneet Etelä-Suomeen vaan laatua tuotetaan kaikkialla maassamme.

Tuomariston mukaan vuoden kisakuvissa ei luotettu mustavalkeaan eikä klassisuuteen, vaan haettiin menestystä käsittelyillä ja sävytyksillä. Tässä pitäisi kuitenkin miettiä tuovatko nämä kuvaan mitään lisäarvoa. Tuomaristo luottaisi enemmän klassisempaan kuvaan. Studiokuvissa tarinallisuus oli vahvemmin esillä, kuvan tarinaa oli mietitty kuvatessa ja sitä rakennettiin kuvaustilanteen ympäristöön eikä taustaa valittu sattumanvaratusti.

Kasvokuvien suuri määrä ja keskittyminen olennaiseen ilahdutti tuomaristoa. Lapsikuvasarjassa oli ilahduttavan paljon luonnollisia miljöökuvia ja lemmikkikuvasarja oli taas kilpailun tasapainoisin sarja. Valmistujaiskuvat oli enimmäkseen kuvattu mallille tärkeässä miljöössä, jolla on kuvattavalle suuri merkitys. Hääkuvien enemmistö oli miljöökuvia ja studiokuvat olivat hengeltään lehtien kansikuvissa nähtävien kaltaisia.

Kilpailun tavoitteena on arvioida muotokuvaajien ammattitaitoa, mutta myös tehdä heidän työtään tunnetuksi alan ulkopuolella. Vuosikilpailu on lisäksi koulutustapahtuma järjestön jäsenille, sillä kilpailussa he voivat vertailla omaa tuotantoaan muiden jäsenten kanssa.

Vuoden Muotokuvaaja on valittu jo yli 30 vuoden ajan. Vuosikilpailu sisälsi seitsemän sarjaa: muotokuvat, ryhmäkuvat, lapsikuvat, hääkuvat, valmistujaiskuvat, lemmikkieläinkuvat sekä haastajasarjan, joka oli avoin vain järjestön koejäsenille. Haastajasarjan voitti tänä vuonna Teemu Hujanen. Voittajaksi eli Vuoden Muotokuvaajaksi selviytyy kuvaaja, jonka viiden kuvan kokonaisuus saa eniten keskiarvollisia pisteitä laadukkuudellaan ja yhtenäisyydellään. Tämä huipputaidonnäyte edellyttää myös, että kuvat ovat kilpailleet kolmessa edellä mainituista sarjoista.

Vuosikilpailun päätuomarina toimi Mikaela Holmberg (Vuoden Muotokuvaaja 2011) ja muut tuomariston jäsenet olivat Tiina Haring (SAVM, QEP), valokuvataitelija Ville Wikstedt, sekä Kamera-lehden toimittaja Minna Jerrman.

Katse ulapalle

Katse ulapalle

Kruunupäät

Kruunupäät

Steampunk Lady

Steampunk Lady

Pitäkää hatuistanne kiinni

Pitäkää hatuistanne kiinni

Lilliputti

Lilliputti

Ajankohtaista