Vuoden Muotokuvaaja

Vuosikilpailun tavoite on muotokuvakentän yleisen ammatillisen tason ja arvostuksen nostaminen. Tavoitteeseen pyritään mm. arvostelutilaisuudessa, jossa mitataan jäsenten ammattitaitoa ja tarjotaan jäsenistölle koulutusta antamalla rakentavaa palautetta kilpailuun lähetetyistä kuvista.
Vuosikilpailun voittaja julistetaan Vuoden Muotokuvaajaksi. Arvonimi tuo julkisuutta sekä valitulle muotokuvaajalle että ammattikunnalle.

Suvi Roiko Vuoden Muotokuvaaja 2017

Vuoden Muotokuvaaja 2017 valittu – Suvi Roikolle historiallinen kaksoisvoitto kisassa

 

Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n tavoiteltu titteli, Vuoden Muotokuvaaja, paljastettiin yleisölle Kuva & Kamera – messujen yhteydessä Finnish Photo Awards -tilaisuudessa perjantaina 17.3.2017 Helsingin Messukeskuksessa. Vuoden Muotokuvaajaksi selviytyy kuvaaja, jonka viiden kuvan kokonaisuus saa eniten pisteitä laadukkuudellaan ja yhtenäisyydellään. Tämä huipputaidonnäyte edellyttää myös, että kuvat edustavat vähintään kolmea seitsemästä eri kilpailusarjasta, sarjakisan voittaja saa kantaa titteliä Vuoden Muotokuvaaja.

Vuoden 2017 Muotokuvaajaksi valittiin Suvi Roiko Tampereelta. Roiko teki kisassa historiallisen tempun ja nappasi kaksoisvoiton; hän osallistui kisaan kahdella eri sarjalla ja ne sijoittuivat kisassa sijoille yksi ja kaksi.  Kilpailun kolmaskin palkinto meni tällä kertaa myös Tampereelle, kolmanneksi sijoittui Irina Kolomijets.

Suvi Roiko on Tampereella toimiva valokuvaaja-yrittäjä, joka on pyörittänyt omaa nimeään kantavaa studiota jo vuosikymmenen ajan. Sitä ennen Suvi oli jo alalla, mutta toisen palveluksessa. Suvi on erikoistunut henkilö- ja muotokuvaukseen ja erityisesti hän kuvaa paljon lapsia.

Tuomaristoa ilahdutti molemmissa kilpailusarjoissa harkittu ja viimeistelty kokonaisuus, jossa yhdistyi Suvin vahva osaaminen ja visuaalinen näkemys. Voittajasarjan kuvista kaksi, ryhmäkuva ja valmistujaiskuva, palkittiin myös yksittäisten kilpailusarjojen voittajina.

Vuosikilpailu käytiin jo 5.3.2017 ja tuolloin palkittiin yksittäisten kategorioiden voittajan, Vuoden Muotokuvaajan julkistaminen sen sijaan jätettiin nyt ensimmäistä kertaa järjestettävään Finnish Photo Awards – juhlaan. Kategoriapalkinnot jakautuivat tänä vuonna 16 eri kuvaajan kesken eri puolille Suomea. Ammattikuvaajien asiakkaiden näkökulmasta korkeatasoiset kuvaajat eivät aiemminkaan ole keskittyneet Etelä-Suomeen vaan laatua tuotetaan kaikkialla maassamme. Kisaan otti osaa ennätysmäärä kuvia, yhteensä 255 kappaletta.

Kisassa palkitut kuvat näet nettisivustomme galleriassa.

Kilpailun tavoitteena on arvioida muotokuvaajien ammattitaitoa, mutta myös tehdä heidän työtään tunnetuksi alan ulkopuolella. Vuosikilpailu on lisäksi koulutustapahtuma järjestön jäsenille, sillä kilpailussa he voivat vertailla omaa tuotantoaan muiden jäsenten kanssa.

Vuoden Muotokuvaaja on valittu jo yli 30 vuoden ajan. Vuosikilpailu sisälsi seitsemän sarjaa: muotokuvat, ryhmäkuvat, lapsikuvat, hääkuvat, valmistujaiskuvat, lemmikkieläinkuvat, vapaan ilmaisun kuvat sekä haastajasarjan, joka oli avoin vain järjestön koejäsenille. Haastajasarjan voitti tänä vuonna Sofia Liukko. Voittajaksi eli Vuoden Muotokuvaajaksi selviytyy kuvaaja, jonka viiden kuvan kokonaisuus saa eniten pisteitä laadukkuudellaan ja yhtenäisyydellään. Tämä huipputaidonnäyte edellyttää myös, että kuvat ovat kilpailleet kolmessa edellä mainituista sarjoista.

Vuosikilpailun päätuomarina toimi Mikaela Holmberg (Vuoden Muotokuvaaja 2011) ja muut tuomariston jäsenet olivat Tiina Haring (SAVM, QEP, MQEP), Onni Wiljami Kinnunen (Vuoden Muotokuvaaja 2008, QEP, MQEP), Johanna Sjövall (Vuoden Muotokuvaaja 2016, QEP) sekä Mikko Säteri (Finnfoton toiminnanjohtaja)

Ajankohtaista